magadins_vell_inicis_HQEl mas de Magadins Vell es troba situat al nord del terme de Moià, en la confluència d’aquest amb el de la antiga parròquia de Sant Pere de Ferrerons. Tot i les modificacions que ha anat sofrint al llarg dels segles, conserva a la part baixa bona part de les estructures que conformaven el mas en els segles XIV i XV. Té una teulada de doble vessant, trencada parcialment per una galeria descoberta de factura relativament moderna. La seva antiga façana principal, ara convertida en lateral, amb un bonic portal adovellat construït amb pedra rogenca característica de la zona, estava orientada a migdia.

Les primeres referències documentals sobre Magadins les trobem en un pergamí de l’any 1080. El pergamí original es troba a l’Arxiu Capitular de Barcelona (ACB – l’Arxiu de la Catedral de Barcelona) però està editat al Diplomatari de l’Arxiu Capitular de la catedral de Barcelona, segle XI. Volum IV.

El mas de Magadins Vell fou adquirit l’any 1951 per Elies Vila i Viñas, besavi dels actuals propietaris. L’any 1996, i després d’una acurada restauració, una part de les dependències de Magadins Vell foren convertides en restaurant. Magadins Vell, ubicat entre Moià i L’Estany està situat a peu de carretera, al mig de camps de conreu i entorn natural. Disposa de quatre menjadors rústics i acollidors, una terrassa exterior, ampli pàrquing i un jardí natural per tal de gaudir d’una bona estona a l’aire lliure.